Най-ефективните начини за премахване на косми от домашни любимци

Премахване на косми по килимите от Вашите домашни любимци

Премахване на косми по килимите от Вашите домашни любимци

Собствениците на домашни любимци винаги трябва да са готови да се наслаждават на неудобствата, които идват с техните домашни любимци, толкова, колкото се наслаждават на сладките прегръдки и нежни целувки. Но само ако не беше всичката тази козина по килима! Домашните любимци губят косми и те несъмнено ще попаднат върху килима.

Въпреки че може да се гордеете с редовното почистване на дома си, трябва да признаете, че почистването на килим, целият в козина и мръсотия, е изнервящо. За щастие, има много трикове за прехаване на козина в домашни условия, които да използвате при почти всяка бъркотия по време на чистенето, за да улесните живота.

 

Най-ефективните начини за премахване на косми от домашни любимци от вашия килим, които Carpet.bg препоръчва:


Един от малкото плюсове при почистването на килим, пълен с косми от домашни любимци, е, че не винаги се нуждаете от специални препарати и разтворители, за да свършите работата. Само с няколко съставки от този списък можете по-лесно да премахнете козината, независимо дали е къса или дълга, от вашия килим.

Валяци за косми
Валяците за косми са задължителните инструменти за събиране на котешки и кучешки косми от килимите. Независимо дали е обикновен ден за почистване или ужасният сезон на смяна на козината, ролките за косми ще свършат работата.

Когато ролката за косми вече не е лепкава, махнете листа, изхвърлете го и използвайте следващия. 

Гумени ръкавици
Гумените ръкавици предлагат решени, заместващо скъпите почистващи препарати за килими на пазара. Гумената ръкавица създава статично електричество, което кара на козината на килима да залепне върху ръкавицата на ръката.

Ето как да използвате гумени ръкавици за премахване на косми от домашни любимци от килима. 

 • Сложете гумените ръкавици и се започнете да търкате бързо килима си. Триенето между ръката и килима ще създаде статично електричество, което ще премахне козината и тя ще залепне за ръкавицата.
 • Преди да изтъркате килима, потопете ръцете си във вода и след това продължете, за да изтъркате добре килима си. Уверете се обаче, че търкате в една посока, за да помогнете за събирането на всички косми на едно място.

Омекотител за тъкани
Не винаги трябва да купувате от скъпите почистващи препарати. Всичко, от което се нуждаете, е обикновен омекотител, който използвате за прането, вода, бутилка с пулверизатор, прахосмукачка или четка. 

 • Направете разтвор от течен омекотител и вода. Разредете омекотителя и водата в бутилката.
 • Напръскайте леко килима с разтвора. Внимавайте да не пръскате твърде много; малко от разтвора върху тъканта ще свърши работа.
 • Изчакайте няколко минути, докато разтворът изсъхне. Не би трябвало да отнеме много време.
 • Омекотителят за тъкани позволява на упоритите косми от домашни любимци да се разхлабят, така че можете лесно да почистите с прахосмукачка или да изчеткате козината от тъканта.

Четка за коса
Четката за коса е удобен инструмент, с която да премахнете упоритите косми от домашни любимци от килима. Уверете се, че използвате четка с твърд метален косъм.

Когато четкате, можете да използвате както къси, така и дълги движения в различни посоки, за да сте сигурни, че навлизате дълбоко в тъканта на килима. Въпреки това, уверете се, че всички удари водят към вас и към обща точка за събиране, където можете да вземете на ръка събраните косми.

Козината периодично залепва и запушва косъмчетата на четката ви. Така че може да се наложи редовно да спирате и да издърпвате кичурите, преди да продължите да разресвате. Четкайте многократно, докато спре да полепва козина по четката.

Гумена чистачка за прозорци
Можете да чистите килим по същия начин, както правите с прозорците. Гумената чистачка е като магнит за козина.

Триенето между гумата и тъканта на килима създава магнитен ефект, който издърпва и залепва козината върху чистачката. Уверете се, че използвате чистачка с четка с дълга дръжка, когато почиствате килим, за да избегнете неудобна стойка или да коленичите. 

Ето как да използвате чистачка:

 • Издърпайте чистачката по протежение на килима към вас с лек натиск. Уверете се, че го правите на секции. Въпреки че може да изисква усилия, трудът си заслужава. Гумата ще изтръгне топчета козина, освобождавайки тъканта от косми на домашни любимци.
 • Повторете процеса, докато се отървете от всички косми от домашни любимци.
 • Можете да използвате прахосмукачка за изсмучете упоритата козина от килима.

Сода за хляб
За разлика от други инструменти за почистване, можете лесно да намерите сода за хляб във Вашата кухня. Нужни са ви само пакетче сода за хляб и прахосмукачка.

Започнете, като нанесете лек слой сода за хляб върху килима си и го оставете да престои няколко минути. Сега извадете кичурите коса, като почистите килима старателно с прахосмукачка. Содата за хляб не само помага за отделяне на косми от домашни любимци от тъканта на килима, но и дезодорира килима.

Прахосмукачки за косми за домашни любимци
Повечето собственици на домашни любимци може би не знаят, но обикновените прахосмукачки не могат да се справят с косми от домашни любимци. Да почиствате косми от домашни любимци с обикновена прахосмукачка е най-добрият начин да повредите прахосмукачката. Причината е, че фините косми могат да се заплитат около косъмчетата на вакуумната четка, предотвратявайки търкалянето на четката по килима, както трябва.

Хубавото е, че има специални прахосмукачки за косми от домашни любимци, предназначени за тази задача. Те имат правилното засмукване и филтри, подходящи за обезкосмяване на домашни любимци, без да запушват системата.

 • Най-добрият начин да получите най-чистия килим е да действате бавно, но на сигурно. Започнете от далечния ръб на вашия килим, докато натискате прахосмукачката напред по права линия. След това дръпнете машината обратно към вас по правата линия. Движението нагоре и надолу ще повдигне влакната на килима, премахвайки набитата отдолу козина. 
 • След движението нагоре и надолу, можете да почистите напълно килима си, като завъртите мапината на 90 градуса. Допълнителното усилие ще изсмуче останалата козина, която може да сте пропуснали първия път.
 • Фините кичури коса могат да запушат контейнера. Следователно почистването на четките ще им позволи да загребват и последния кичур косъм от вашия килим. Освен това ще ви спести да преглеждате едни и същи места отново и отново.


Защо да изберем почистване на килими от Carpet.bg


От Carpet.bg поемаме целия процес от вземането на Вашия килим от адрес, транспорт, пране, сушене и връщане на Ваш адрес. Ние следваме следните стъпки:

 • Наш диспечер ще Ви даде ден и час, в който бусът ни ще пристигне на Ваш адрес, за да вземе килимът Ви и ще го закара в базата за пране на килими и сушене.
 • Carpet.bg е единствената компания в страната, оборудвана с най-модерни машини на Hamka, гарантиращи най-високо качество на изпирането. Центрофугата премахва около 90% от водата от килима. Това свежда процесът на изцеждане до минимум. В случай, че перете килим през зимата, студеният въздух ще убие останалата част от микробите.
 • Машините ни за сушене с топъл въздух позволяват сушене без досадното прегъване на килимът Ви. Също така позволяват пране и сушене по всяко време на годината, включително есента и зимата. 
 • Нашият екип ще достави обратно килима Ви между 3 и 5 работни дни. 

За контакти:
 ул. „инж. Георги Белов“ 2
(в двора на ВИК)
1712 София
+359 879 801 666
office@carpet.bg

call