Колко често трябва да перем килимите си

От Carpet.bg искаме да перифразираме Мечо Пух, наш любим герой – колкото по-често (пране на килимите), толкова по-често. Или, в случая – по-добре. Разбира се, едно ежемесечно пране на килимите е безсмислена, времеемка  и скъпа операция, но ако перете машинно килимитеl си поне два пъти в годината, то би било достатъчно. 

Разбира се, широкото схващане е, че прането веднъж в годината е достатъчно. В Carpet.bg смятаме, че съществуват множество причини да перете килимите си машинно поне два пъти в годината. 

Колко често трябва да перете килимите си машинно?

Производителите на килими дават различни препоръки за това колко често трябва да се перат машинно килимите.  Повечето са съгласни, че килимите трябва да се перат на всеки 6 до 12 месеца.

Съществуват редица проучвания, които показват, че биологичните замърсители, като например плесента, се премахват много ефективно чрез професионално машинно пране, а почистеният килим не предразполага към повторното развитие дори при продължителни периоди на повишена влажност и температура, каквито в София така или иначе нямаме. 

И така, като имате предвид тези фактори, колко често трябва да се почистват килимите?

Колко пъти в годината да перем машинно килимите си?

Машинно пране поне два пъти в годината ще се отрази добре на килими в оживени помещения. Ако имате домашни любимци или малки деца, килимите ви е по-вероятно да привличат петна, прах и мръсотия. Това изисква по-често почистване. Ако често играете ролята на домакин, също може да се нуждаете от допълнителни почиствания всяка година. Всеки човек, който влиза в дома ви, носи мръсотия, която оставя върху килима. Почистването на килимите ви на всеки шест месеца може да ви помогне да бъдете домакини в красив дом.

Защо да перем килимите си машинно два пъти в годината?

Има редица фактори, различни от времето, които трябва да се вземат предвид, за да се определи колко често трябва да се почистват килимите ви.

Например, ако имате малки деца, ако килимите се използват постоянно и върху тях се разлива, може би си струва да ги перете по-често от всеки дванадесет месеца. Ако в допълнение имате и домашни любимци и в къщата е имало пушач, може да се наложи по-често почистване.

Съществуват и други фактори, освен децата или домашните любимци, поради които се препоръчва килимите да се почистват по-често. Ако домът Ви се намира в централната част на града, близо до центъра на града, където има повече замърсяване, което може да се абсорбира от килима, или в отдалечените квартали, където има повече прах

Деца

Когато имате деца в къщата е добре да перете килимите си поне на всеки шест месеца. Освен това не забравяйте да наемете професионална фирма като Carpet.bg за пране на килими и по-дълбоко почистване. 

Децата и бебетата често прекарват много време на земята и върху килимите, което неизбежно води до разливане на течности. Освен това за децата е естествено да слагат пръстите си в устата, което означава да погълнат всичко, което се е натрупало в килима. Ето защо е толкова важно да не изоставате с почистването, когато можете.

Ако имате домашни любимци

Всеки собственик на домашен любимец може да потвърди, че макар да обичаме нашите четириноги приятели, те определено увеличават необходимостта от пране. Домашните любимци често разнасят мръсотия и други отпадъци отвън, които трудно се почистват от килима, като кал и друга мръсотия. Освен това дори и най-добре обучените и възпитани домашни любимци могат да имат инциденти, които водят до грозни петна и неприятни миризми.

В зависимост от това колко мръсни са домашните ви любимци, трябва да перете прфесионално килима си поне два пъти в годината. 

Цвета на килима

Може би сте си купили красив бял килим, за да освежите хола си, но сега по него са останали само кафяви петна от кафе. За разлика от тъмните килими, светлите килими почти винаги разкриват натрупаните петна и мръсотия веднага, което затруднява отлагането на почистването. 

В зависимост от това дали имате деца и домашни любимци, ще трябва да перете светлите килими поне на всеки шест месеца. 

Ако имате алергии

Влакната на килимите събират и филтрират праха и алергените от въздуха. От друга страна, когато се натрупат достатъчно, те отново се вливат във въздуха. Ако Вие или някой, с когото живеете, имате алергии, е необходимо да почиствате килимите си старателно, за да премахнете алергените. 

От Carpet.bg препоръчваме машинно пране поне два пъти в годината, за да се избегнат алергичните пристъпи. Смятам, че е подходящо да перете килимите си пролет/есен, както и зимата. 

Ако пушите

Когато в дома ви има пушачи, целият този никотин и катран трябва да отидат някъде. И така, те попадат директно във влакната на килима. За да се справите с петната от катран и никотин, перете килимите си с шампоан поне на всеки 6 месеца. 

В зависимост от обувките, които носите

Макар че общото правило е да перете килимите си всяка година, за да осигурите отлични резултати при почистването им, може да се наложи да го правите по-често, ако килимите ви влизат в контакт с мръсни обувки. Това е така, защото обувките, носени навън, внасят частици мръсотия по подметките, както и замърсители от въздуха, които са се утаили на земята и след това се пренасят върху влакната на килима.

В зависимост от стаята, в която са разположени

Дори след като вземете предвид всички горепосочени аспекти, трябва да вземете предвид и помещението, в което е разположен килимът, когато решавате колко често трябва да се перете. 

Килимите, разположени в по-оживени стаи, ще се нуждаят от по-често почистване, отколкото тези, поставени в помещения, които не се използват толкова често. 

По-специално килимите в коридорите на домовете, килимите в приемните на офисите и на входовете на магазините ще бъдат много по-застрашени от мръсотията и зацапване, и може да се нуждаят от пране на всеки шест месеца.

Защо да изберем целогодишно пране на килими от Carpet.bg

От Carpet.bg поемаме целия процес от вземането на Вашия килим от адрес, транспорт, пране, сушене и връщане на Ваш адрес. Ние следваме следните стъпки:

  • Наш диспечер ще Ви даде ден и час, в който бусът ни ще пристигне на Ваш адрес, за да вземе килимът Ви и ще го закара в базата за пране и сушене.
  • Carpet.bg е единствената компания в страната, оборудвана с най-модерни машини на Hamka, гарантиращи най-високо качество на изпирането. Центрофугата премахва около 90% от водата от килима. Това свежда процесът на изцеждане до минимум. В случай, че перете килим през зимата, студеният въздух ще убие останалата част от микробите. 
  • Машините ни за сушене с топъл въздух позволяват сушене без досадното прегъване на килимът Ви. Също така позволяват пране и сушене по всяко време на годината, включително есента и зимата. 
  • Нашият екип ще достави обратно килима Ви между 3 и 5 работни дни. 

 Колко често трябва да перем килимите си – заключение

Редица фактори определят това колко често да перем килимите си. Децата и домашните любимци определено са сред водещите, но фактори като тютюнопушене и алергии също налагат професионалното пране на килими поне два пъти в годината. 

За контакти:

 ул. „инж. Георги Белов“ 2

(в двора на ВИК)

1712 София

+359 879 801 666

office@carpet.bg 

 

call