Ето основните методи за почистване на килими

Вие имате красив дом, прекрасно обзавеждане и блестяща кухня, но мръсен килим. И това е проблем.
Килимите мога да са едни от най-мръсните вещи във всяко помещение. Върху тях стъпват стотици обувки, разливат се напитки и се износват бързо. Когато мръсотията попадне в стаята, килимът е този, който поема всичко.
Мръсните килими изглеждат зле, миришат лошо и съсипват това, което би било една прекрасна трапезария. Уверете се, че почиствате килима си редовно! Препоръчваме солидно дълбоко почистване веднъж месечно с прахосмукачка.


Ето основните методи за почистване на килими, които от Carpet.bg препоръчваме.
Опитайте ги, намерете това, което работи за вас, и поддържайте килимите си чисти!


Амоняк
Амонякът е един от най-полезните и универсални домакински почистващи препарати. Въпреки това, той е силно алкален, така че трябва да внимавате как и кога го използвате. Трябва да се използва само върху килими от естествени влакна. Амонячните разтвори работят върху петна, причинени от сос, майонеза, мастило и злополуки с домашни любимци.
За да се справите с петна, смесете 1 чаена лъжичка амоняк с 1 чаша вода. Напръскайте разтвора върху килима и го оставете да престои една или две минути. Използвайте кърпа, за да попиете мястото и сте готови.

Почистване на килим със сода за хляб
С течение на времето килимите започват да миришат, а содата за хляб е добра в извличането на миризми от влакната на килима. Въпреки това, содата за хляб не е магическа пръчица и силните миризми, като тези на домашни любимци, може да са твърде много за нея.
За да премахнете миризмите, поръсете дебел слой сода за хляб върху засегнатата част от килима. Оставете го там между 60 минути и 24 часа, след което го почистете с прахосмукачка. Колкото по-дълго стои содата върху килима, толкова повече миризма поема. (Но не ходете по килима, докато е покрит със сода за хляб!) Дори ако оставите содата за хляб само за 60 минути, тя ще премахне някои миризми.

Почистване на килим с препарат за миене на съдове
Прозрачният течен препарат за миене на съдове е ефективен при премахване на петна от килима. Номерът е да не използвате твърде много. Смесете само 2 или 3 капки течност за миене на съдове с една чаша топла вода. Капките трябва да са много малки. Твърде много перилен препарат може да остави след себе си лепкав остатък, който привлича мръсотия, прах и косми.
Потопете бяла или хартиена кърпа в разтвора и попийте петното, като внимателно се движите от външния ръб към средата. След като елиминирате петното, попийте отново петното с бяла кърпа, за да отстраните останалия почистващ разтвор. Това работи най-добре върху водоразтворими петна. Уверете се, че използвате само прозрачен течен препарат за миене на съдове без белина.

Оцет
Оцетът премахва миризмите и много петна от храна от влакната на килима. За почистване и дезодориране смесете равни части оцет и вода, след което напръскайте разтвора върху петното. Оставете разтвора от оцет и вода върху килима, ако премахвате миризми, или го попийте с бяла кърпа или хартиена кърпа, ако го използвате за премахване на петна. Къщата ви ще мирише на оцет за известно време, но миризмата бързо се разсейва. Не забравяйте да използвате светъл оцет. Оцветеният оцет може допълнително да оцвети килима.

Лакочистител
Следващият път, когато капнете лак върху килима си, просто вземете лакочистителя. Средствата за отстраняване на лак за нокти могат да бъдат груби, така че се уверете, че използвате разновидност без ацетон, без багрила, и първо я тествайте върху малка част от килима.
Накиснете бяла кърпа в лакочистителя, като изстискате излишъка, преди да попиете петното. Използвайте чиста бяла или хартиена кърпа, за да попиете останалия лакочистител, след като петното е отстранено. Имайте предвид, че лакочистителят действа най-добре на свежи петна.

Сода бикарбонат и царевично нишесте
Ако не искате да намокрите килима си, смес от сода за хляб и царевично нишесте предлага сух вариант за почистване на мазни или мазни петна. И двете съставки абсорбират мазнина и олио, а содата за хляб премахва и миризмите.
Смесете содата за хляб и царевичното нишесте в равни части и ги поръсете върху засегнатата област. Оставете сместа да престои върху петното за 15 - 20 минути, след което я почистете с прахосмукачка. Ако петното остане, повторете процеса. Може да се наложи да втъркате сместа във влакната на килима. Внимавайте при изтъркването, тъй като това може да създаде размит, износен вид.

Лед и ютия
Дъвката не е единственото нещо, което ледът премахва. Също така е чудесно за премахване на восъка от вашия килим. Поставете едно или две кубчета лед в найлонов плик, след което поставете плика върху восъка. Когато стане студено, восъкът се отделя по-лесно от килима. Внимателно изстържете колкото е възможно повече.
Когато приключите с изстъргването, покрийте останалото

Как да запазим цветовете на килима си ярки?


Цветовете на килима са първото нещо, което може да пострада. Те са податливи на поражения не само от замърсители, но и от почистващи препарати. И така, как можете да защитите цветовете на килима?

Редовно почистване с прахосмукачка
Прахът и мръсотията могат да направят килимите да изглеждат наистина износени. С течение на времето това може да има много неблагоприятен ефект върху цвета на вашия килим. Важно е редовно да го почиствате с прахосмукачка, за да отстраните праха и мръсотията от него. Това ще предотврати натрупването на прах и мръсотия върху тях.

Не използвайте вреден почистващ разтвор
Когато почиствате килимите си у дома, уверете се, че почистващият разтвор, който използвате, е безопасен за употреба. Килимите се предлагат от различни материали и някои почистващи разтвори могат да причинят обезцветяване на определени материали. Можете да използвате почистващия разтвор върху малка част от килима, за да видите дали причинява обезцветяване. Най-безопасната алтернатива би била професионална фирма за почистване на килими.

Използвайте протектор за килими
Можете също да използвате добър протектор за килими, който не позволява на петната да унищожат цвета на вашите килими. Те осигуряват отлично защитно покритие на килимите, предотвратявайки навлизането на разливите твърде дълбоко във влакната.


Защо да изберем пране на килими от Carpet.bg


От Carpet.bg поемаме целия процес от вземането на Вашия килим от адрес, транспорт, пране, сушене и връщане на Ваш адрес. Ние следваме следните стъпки:
 • Наш диспечер ще Ви даде ден и час, в който бусът ни ще пристигне на Ваш адрес, за да вземе килимът Ви и ще го закара в базата за пране и сушене.
 • Carpet.bg е единствената компания в страната, оборудвана с най-модерни машини на Hamka, гарантиращи най-високо качество на изпирането. Центрофугата премахва около 90% от водата от килима. Това свежда процесът на изцеждане до минимум. В случай, че перете килим през зимата, студеният въздух ще убие останалата част от микробите.
 • Машините ни за сушене с топъл въздух позволяват сушене без досадното прегъване на килимът Ви. Също така позволяват пране и сушене по всяко време на годината, включително есента и зимата.
 • Нашият екип ще достави обратно килима Ви между 3 и 5 работни дни.

За контакти:
ул. „инж. Георги Белов“ 2
(в двора на ВИК)
1712 София
+359 879 801 666
office@carpet.bg

call