Ето кои са най-честите замърсители на Вашия килим

Килимът иска ежедневни грижи, за да бъде винаги чист. Това е важно не само от естетическа, но и от хигиенна гледна точка. Знаем, че килимът Ви може да бъде „крайна точка“ на всеки един замърсител във Вашия дом, затова от Carpet.bg ще Ви запознаем с най-честите замърсители и най-лесните начини да се справите с тях в домашни условия и да изперете Вашия килим.
Освен това, в случай, че Вие не успеете да се справите, ще Ви запознаем и с това как да се подготвите за посещение от почистващия екип на Carpet.bg, който ще се справи с всяко едно петънце.


Ето кои са най-честите замърсители на Вашия килим.

Петна на водна основа
Най-често срещаните петна за килими са на водна основа в комбинация с мазнини. Тази категория може да включва храни, напитки – от алкохол до безалкохолни – мръсотия, бебешка храна, боя, сладолед, шоколад, желе, плодове, дресинг за салата, мляко, кръв, петна от трева и много други.


Петна от боя
Пиете ли сок във Вашия дом? Ако тези течности попаднат върху вашия килим, боята може да оцвети тъканта за постоянно. Но не само багрилото в напитките и храните е вредно. Някои лекарства включват оцветители, така че ако имате дете, което се бори с лекарства или ги хвърля из стаята, обърнете се към това място незабавно, ако не искате дълготрайно петно.


Петна от кафе
Кафето и чая могат да оставят кафеникаво или жълтеникаво обезцветяване на килима. Същото важи и за виното с неговите оцветители. А ако Вашата гореща напитка е съдържа мляко, сметана или захар, това усложнява отстраняването на петното. Иначе казано, ако една напитка може да обезцвети зъбите ви с течение на времето, тя може абсолютно да оцвети влакната на килима ви.


Мазнини
Известни като едни от най-неприятните петна за премахване, петната от килими на маслена основа идват от източници като олио, пастели, грим, крем за ръце, дъвка, фъстъчено масло и много други. Петната трябва да бъдат напълно разбити, преди да могат да бъдат адекватно отстранени.


Петна от домашни любимци
Ако имате домашен любимец, то петната от домашни любимци са неизбежни. Дори ако вашият домашен любимец е напълно обучен вкъщи, се случват инциденти. Вашият килим е под постоянна заплаха от урина, изпражнения и козина.

Как ефективно да премахнем космите от домашни любимци от килима

Домашните любимци могат да цапат толкова много килимите, че не можете да пренебрегнете почистването им, когато чистите козината от други части на дома Ви. Размерът и материята на килима обаче могат да затруднят всеки, когато тръгне да премахва косми от домашни любимци.
А самото почистване може да бъде толкова просто, когато включите продукти като сода за хляб, омекотител за тъкани, чистачка или дори гумени ръкавици. Всичко може да се свърши ефективно с подръчни материали, които се намират във всеки дом.
И ако никой от инструментите не свърши добра работа, можете да прехвърлите задачата на професионални чистачи на килими.


Как да подготвим килима си за професионално почистване?

Като подготвите внимателно дома си за посещението на професионални чистачи на килими, можете да гарантирате, че работата по почистването на килими протича по-гладко и ефикасно. Как да подготвим килимите си за посещение от Carpet.bg?


Почистете с прахосмукачка
Почистете с прахосмукачка оживените помещения, преди почистващите с препарати за килими да пристигнат. Така им помагате да се заемат веднага с работата. Премахването на мръсотия и прах позволява на почистващия препарат да се съсредоточи върху мръсотията, която е вградена във влакната на вашия килим.
Преместете колите си от близките места за паркиране. Почистващата фирма трябва да паркират възможно най-близо до входната Ви врата, за да им е по-лесно да пренесат оборудването си.
Вдигнете завесите по цялата им дължина. Независимо дали ги закопчавате с щифтове, ластик или ги хвърляте върху корнизите, разполагането на тези тъкани на поне десет сантиметра от земята ги предпазва от влага и тежко почистващо оборудване. Същото правило важи и за всяка мека мебел, която може да докосне почиствания килим.

Преместете деликатните предмети
Ако имате наследствени вещи, колекция, особено фини лампи или нещо чупещо се на показ, не рискувайте да бъде съборено случайно по време на почистването на килима.


Преместете малките мебели
Ако имате малки странични маси, столове или други леки части, които лесно се местят, преместете ги. Машина за почистване на килими е готова да почисти около вашите мебели, но вашият килим ще бъде толкова по-чист, а почистващият екип ще бъде много по-ефективен без допълнителни пречки по пода.


Подредете пода
Ако имате деца, подът ви вероятно е пълен с играчки, книги, моливи и много други. Махнете всичко от килима, така че блокче Лего да не бъде по невнимание засмукано от мощното засмукване на професионалното оборудване за почистване на килими и любимите предмети да не могат да бъдат повредени.


Направете си списък
Докато чакате екипът по почистване на килими да пристигне, направете списък на проблемните зони на вашия килим. Забележете къде са най-големите петна, опитайте се да си спомните какво ги е причинило и предайте тази информация на специалистите, когато те пристигнат. Произходът на обезцветяването абсолютно влияе върху начина, по който се третира петното.


Приберете домашните любимци
Може да имате най-послушния домашен любимец, но оборудването за почистване на килими или самата дейност може да изнерви животното ви, а това може да затрудни почистването. Повечето машини за почистване на килими използват почистващи системи, монтирани на камиони, които ще изискват входната врата да остане открехната. Не искате стреснатите ви домашни любимци да открият лесен път за бягство.


Защо да изберем пране на килими от Carpet.bg

От Carpet.bg поемаме целия процес от вземането на Вашия килим от адрес, транспорт, пране, сушене и връщане на Ваш адрес. Ние следваме следните стъпки:
 • Наш диспечер ще Ви даде ден и час, в който бусът ни ще пристигне на Ваш адрес, за да вземе килимът Ви и ще го закара в базата за пране и сушене.
 • Carpet.bg е единствената компания в страната, оборудвана с най-модерни машини на Hamka, гарантиращи най-високо качество на изпирането. Центрофугата премахва около 90% от водата от килима. Това свежда процесът на изцеждане до минимум. В случай, че перете килим през зимата, студеният въздух ще убие останалата част от микробите.
 • Машините ни за сушене с топъл въздух позволяват сушене без досадното прегъване на килимът Ви. Също така позволяват пране и сушене по всяко време на годината, включително есента и зимата.
 • Нашият екип ще достави обратно килима Ви между 3 и 5 работни дни.


За контакти:
ул. „инж. Георги Белов“ 2
(в двора на ВИК)
1712 София
+359 879 801 666
office@carpet.bg

 

call